21 december 2021

Fysiotherapeuten gevraagd voor deelname onderzoek COPD en dagelijks bewegen

Vanuit RadboudUMC wordt een onderzoek gedaan naar dagelijks functioneren met ‘wearables’ bij mensen met een chronische ziekte. Als je Parkinson- en/of COPD-patiënten behandelt, kun je jezelf opgeven. Zie artikel hieronder.

De ADAPT looptest-studie zoekt enthousiaste fysiotherapeuten

Wil jij als fysiotherapeut bijdragen aan meer inzicht in het dagelijks functioneren van mensen met een chronische aandoening zoals COPD? En wil je tegelijkertijd gratis scholing ontvangen over klinische assessments? Dan is meedoen aan de ADAPT looptest-studie misschien wel iets voor jou!

 

De ADAPT looptest-studie
Het doel van deze studie is meer inzicht krijgen in het lichamelijk functioneren in het dagelijks leven van patiënten met een chronische aandoening. Het onderzoek richt zich specifiek op mensen met COPD en mensen met de ziekte van Parkinson. De onderzoekers willen de resultaten van verschillende looptesten in de fysiotherapiepraktijk vergelijken met de resultaten van deze looptesten in de thuisomgeving. Voor de metingen in de fysiotherapiepraktijk zijn de onderzoekers op zoek naar enthousiaste fysiotherapeuten. De metingen thuis worden uitgevoerd door de patiënt zelf met behulp van een geavanceerd onderzoekshorloge.

Wat houdt meedoen in?
Als je meedoet als fysiotherapeut begeleid je deelnemers gedurende een periode van vijftien weken. In deze periode voer je per deelnemer vier klinische assessments uit in jouw eigen praktijk. Je ontvangt een ruime vergoeding per deelnemende patiënt.

Ter voorbereiding leer je tijdens een bijeenkomst in jouw regio om de klinische assessments uit te voeren. Hiernaast volg je nog een hands-on training om te leren werken met de diverse meetapparatuur en het datamanagementsysteem. 

Voor wie?
De onderzoekers zijn op zoek naar 50 fysiotherapeuten: 25 gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en 25 gespecialiseerd in COPD. De voorkeur van de onderzoekers gaat uit naar twee fysiotherapeuten per praktijk: één gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en één in COPD. Dus als je zelf COPD-patiënten ziet en een collega hebt die Parkinsonpatiënten ziet, nodigen de onderzoekers jullie van harte uit om samen mee te doen aan de ADAPT looptest-studie. Meld je echter ook zeker aan als je geen collega hebt die patiënten met de ziekte van Parkinson ziet, maar zelf wel enthousiast bent.

Meer weten?
Op de projectpagina staat meer informatie en kun je je ook aanmelden. Je kunt dit onderzoek ook delen met een collega die misschien wel mee zou willen doen. Heb je vragen? Stel ze gerust aan ons via adapt@radboudumc.nl .

Namens de onderzoekers alvast heel erg bedankt!