logo-lan.jpg
21 februari 2023

Leefstijldebat; het belang van bewegen bij COPD en astma

Vanuit de LAN is input geleverd (zie download aan de rechterzijde) voor het leefstijldebat in de Tweede Kamer van afgelopen 14 december 2022. Ook AstraZeneca heeft mooie input gegeven over het belang van bewegen bij COPD en astma. Hierin was de oproep om bewegen bij longziekten expliciet op te nemen in beleid- en preventieprogramma’s zoals Preventie in het Zorgstelsel, naast andere preventieve maatregelen zoals stoppen met roken en tegengaan van luchtvervuiling.

Deze informatie is alleen voor leden van de VHVL beschikbaar.

Toolbox genomineerd voor Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2023

De door de Long Alliantie Nederland ontwikkelde toolbox ‘Passende palliatieve zorg bij COPD’ is genomineerd voor de Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2023! Op 02 februari organiseert het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC het 11e Amsterdam Symposium Palliatieve zorg. Tijdens dit symposium wordt de winnaar bekend gemaakt.
 
Hoe herken en markeer je de palliatieve fase bij COPD? Wanneer ga je tijdig in gesprek met patiënten met COPD over palliatieve zorg? En hoe doe je dat? De online toolbox helpt zorgverleners daarbij. Het bevat veel informatie, hulpmiddelen en materialen. Onder andere:

  • tool voor het vaststellen van de palliatieve fase bij COPD;
  • animatie voor mensen met ernstige COPD, die helpt bij de voorbereiding op een gesprek met zorgverleners over hun wensen en zorgen;
  • informatiefolders en animaties voor patiënten en naasten, bijvoorbeeld over omgaan met benauwdheid.

Neem snel een kijkje op: www.palliatievezorgcopd.nl.