web-kngf-06okt--155--mcklin-fotografie.jpg
15 juli 2022

Masterprogramma Cardiovasculaire- en Respiratoire Fysiotherapie

De HU biedt sinds september een masterprogramma Cardiovasculaire- en Respiratoire Fysiotherapie aan. Hieronder lees je meer informatie over deze opleiding.

Opbouw curriculum:

De masteropleiding welke rechtstreeks toegang zal geven tot het deelregister van de VHVL (onder voorwaarde van erkenning, deze is in aanvraag) bestaat uit een tweetal trajecten welke gecombineerd worden gevolgd:

  • De bestaande (bekostigde) masteropleiding: ‘Fysiotherapie en Innovatie in Beweegzorg’
  • De leergang (certificeringstraject) ‘Cardiovasculaire- en Respiratoire Fysiotherapie’

Reden om aan te sluiten bij de bestaande (bekostigde) masteropleiding is dat dit enorm voordelig is voor de student. Bovendien biedt een leergang ‘Cardiovasculaire- en Respiratoire Fysiotherapie’ de mogelijkheid voor reeds masteropgeleide fysiotherapeuten (Geriatrie, Kinderen, Sport, Psychosomatisch et cetera) om via een verkort traject ook de specialisatie Hart-, vaat-, longfysiotherapie te verkrijgen.

Masteropleiding (gestart september 2021)
Fysiotherapie en Innovatie in Beweegzorg: tweejarige deeltijd opleiding,  geaccrediteerd door de NVAO; omvat vier cursussen:

  1. Kritische beweegzorgprofessional: epidemiologie, kwantitatief onderzoek, peer review casuïstiek (casuïstiek en data analyse vanuit eigen werkplek, domein hart-, vaat-, longpatiënt (HVL))
  2. Innovatieve beweegzorgprofessional: probleemanalyse, kwalitatief onderzoek, innovatieplan (innovatie voor de eigen werkplek of regio, domein HVL-problematiek)
  3. Verbindende beweegzorgprofessional: missie & visie ontwikkeling, leiderschap, interprofessioneel samenwerken, netwerkanalyse (opstart of aanscherping) + stage (domein HVL en overstijgend)
  4. Afstudeerfase: masterthesis (kwantitatief of kwalitatief onderzoek) en masterproof (uitgebreide casuïstiek presentatie) (domein HVL-patiënt en HVL-problematiek)

Leergang (Certificeringstraject), inhoud (start september 2022)
Cardiovasculaire – en Respiratoire Fysiotherapie: eenjarige deeltijd opleiding; erkenningsaanvraag loopt voor KRF-NL en Keurmerk en  omvat zes cursussen:

  1. Orgaansystemen:
  2. Fysieke activiteit en fysieke capaciteit
  3. Acute zorg
  4. Chronische zorg & Leefstijl
  5. Multimorbiditeit
  6. Advanced Training/ CPET

Cursus B1-3 vormen een eenheid van 15 studiepunten en worden in een half jaar aangeboden. Cursus 4-6 vormen ook een eenheid van 15 studiepunten en worden in een half jaar aangeboden.

Spoorboekje opleiding

Bij het volgen van de masteropleiding is vastgelegd dat de afstudeerfase het laatste onderdeel vormt (masterthesis en masterproof). De volgorde van de andere cursussen zijn in principe vrij te kiezen afhankelijk van het aanbod. Het starten met de cursus van de masteropleiding (Kritische beweegzorgprofessional) en bij de leergang eerst te kiezen voor cursus 1-3 wordt sterk aangeraden.

Meer informatie op de website van de HU vind je over de lesinhoud, kosten en aanmelden van de opleiding.