webinar---deel-3-longaandoeningen.jpg
06 november 2024

Webinar 'De longen van nu': deel 3 Longaandoeningen bij kinderen

Op woensdag 6 november organiseert de VHVL het 3e Webinar van de drieluik over ‘de longen van nu’.

Korte introductie

Kinderen met een longaandoening ervaren vaak beperkingen in hun dagelijkse doen en laten, en vooral bij bewegen en sporten. Het is bekend dat fysieke activiteit en sportdeelname, ook bij kinderen met luchtweg-/longaandoeningen, een positieve invloed heeft op de lichamelijke en mentale gezondheid van kinderen. Toch worden kinderen steeds minder fysiek actief. In dit Webinar wordt verteld hoe een fysiotherapeut of oefentherapeut hierin een positieve bijdrage kan leveren. Welke interventies kunnen fysieke activiteit stimuleren en welke adviezen geef je bij kinderen met een (chronische) longaandoening? Wat is de invloed van de zogenaamde ‘fysieke geletterdheid’ van kinderen?

Longfysiotherapie is een veelgebruikte behandeling bij pediatrische patiënten met aandoeningen van de luchtwegen. De mechanische principes van fysiotherapietechnieken die bij kinderen worden toegepast, zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van het ademhalingssysteem van kinderen. Tijdens dit Webinar wordt de groei en ontwikkeling van de longen uitgelegd en wordt de meerwaarde van de (long)fysiotherapeut besproken bij het behandelen van kinderen met een longziekte. Ook wordt er aandacht besteed aan de sociaal-emotionele impact van een longaandoening op het kind en het gezin. Wat houdt de ondersteuning en begeleiding in voor kinderen/gezinnen die in het ziekenhuis komen voor diagnostiek, behandeling en zo nodig opname? Welke kindfactoren en omgevingsfactoren spelen hierbij een rol? Door het volgen van dit Webinar krijg je antwoord op deze vragen, en weet je hoe je een kind met een longaandoening zo goed mogelijk kan begeleiden naar adequate coping en optimale participatie bij bewegingsactiviteiten.

Inhoud

Dit is het derde Webinar van de drieluik over ‘de longen van nu’, georganiseerd door de VHVL.
In dit Webinar wordt aandacht besteed aan de huidige zorg die wordt gegeven aan kinderen met een longaandoening. Kinderlongarts Bert Arets trapt het Webinar af met informatie over de groei en ontwikkeling van de longen en de meest voorkomende longziekten bij kinderen. De huidige diagnostiek en behandeling komt aan bod, en de rol en meerwaarde van (long)fysiotherapie bij de begeleiding van kinderen met een longziekte. Ook staat Bert stil bij een lopend project van de Long Alliantie Nederland (LAN) met een focus op het ontwikkelen van een landelijk toepasbaar zorg- en leefpad voor kinderen en jongeren met een longziekte. 

Aansluitend zal kinderoefentherapeut Johannes Noordstar laten zien waarom deelname aan fysieke activiteit essentieel is voor het stimuleren van de cardiorespiratoire fitheid van jonge patiënten met longaandoeningen, en hoe fysieke activiteit kan worden bevorderd middels het nieuwe concept ‘fysieke geletterdheid’ (physical literacy). Tijdens dit Webinar wordt uitleg gegeven over fysieke geletterdheid en hoe dit praktisch toepasbaar is in de dagelijkse praktijk van de therapeut. Kinderpsycholoog Anne van Wendel de Joode en maatschappelijk werker Jan Jaap Karsten zullen vervolgens aandacht besteden aan de impact van een longaandoening op het leven van een patiënt en zijn/haar omgeving, respectievelijk vanuit het perspectief van het kind en de ouders/gezin. Anne en Jan Jaap laten voorbeelden zien hoe zij kinderen met een longaandoening en hun naaste omgeving begeleiden op psychosociaal vlak wanneer ze in het ziekenhuis komen voor diagnostiek, behandeling en zo nodig opname. Met deze vier ervaren en bevlogen sprekers komt in dit Webinar het belang van multidisciplinaire samenwerking en transmurale zorg naar voren bij de behandeling van kinderen met een longaandoening.

Doelen

Na dit Webinar ben je op de hoogte van:

  • hoe de ontwikkeling en groei van longen eruit ziet;
  • welke longaandoeningen het meest bij kinderen voorkomen;
  • de huidige medische inzichten wat betreft diagnostiek en behandeling van longaandoeningen bij kinderen;
  • welke meerwaarde (long)fysiotherapie kan hebben voor het kind bij het leren omgaan met klachten/beperkingen en voor optimaal herstel of beloop van de longziekte;
  • welke fysiotherapeutische behandeltechnieken worden geadviseerd;
  • het belang van het behouden van lichamelijke capaciteit en het (blijven) bewegen en sporten bij kinderen met een (chronische) longaandoening;
  • wat het begrip ‘fysieke geletterdheid’ inhoudt en welke factoren een positieve invloed hebben op beweegstimulering. 
  • wat de impact van een longziekte kan zijn op het kind zelf en zijn directe omgeving;
  • welke kindfactoren en omgevingsfactoren een rol spelen bij herstel en ontwikkeling van een kind met een longaandoening;
  • hoe het kind en het gezin kan worden begeleid door psycholoog en maatschappelijk werk in het ziekteproces en de gevolgen daarvan op sociaal en mentaal vlak;
  • het belang van multidisciplinaire samenwerking in het ziekenhuis en bij transmurale zorg

Doelgroep
Dit Webinar is interessant voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die kinderen met een  longaandoening behandelen/begeleiden, waaronder hart-, vaat-, longfysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en psychosomatische fysiotherapeuten.

Sprekers

  • Dr. Bert Arets:
  • Dr. Johannes Noordstar
  • Jan Jaap Karsten, MSc
  • Anne van Wendel de Joode, MSc

Programma

  • 19.20 uur: inloop online lezing
  • 19.30 uur: opening door Erik Hulzebos
  • 19.35 uur: lezing kinderlongarts Bert Arets (inclusief 5 min Q&A)
  • 20.00 uur: lezing kinderoefentherapeut Johannes Noordstar (inclusief 5 min Q&A)
  • 20.25 uur: lezing kinderpsycholoog Anne van Wendel de Joode (inclusief 5 min Q&A)
  • 20.50 uur: lezing maatschappelijk werker Jan Jaap Karsten (inclusief 5 min Q&A)
  • 21.15 uur: plenaire discussie/vragen en afsluiting door Erik Hulzebos
  • 21.30 uur: einde programma

Praktische informatie
Het Webinar wordt online uitgezonden vanuit de webinarstudio in het St. Antonius Ziekenhuis. De deelnemers krijgen voorafgaande aan het Webinar een link voor toegang tot het platform Ubicast. 

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut, aantekeningenregister Longen en deelregister Kinderfysiotherapie.

Klik hier voor verdere informatie omtrent deelnamekosten en aanmelden.